Besökare sedan 10 Maj 2010

susnet statistik Totalt.. Denna månad... Denna Vecka... I dag...

tisdag 22 november 2011

Boknörd - Javisst!!!!

Min ostrukturerade bokhylla 2011 

En bok om dagen La upp en lista som från början kom från Enligt O Så nu ska inte jag vara sämre. Det är inte utan att man nickar lite igen kännande... Den röda texten kommer från En bok om dagen och så även de egna erfarenheterna i slutet av listan.. Tror inte att jag behöver tillägga något alls.. Men om jag så gör så är det lila text....

Punkt nummer 1: Boknördar är trevliga människor. Absolut! 

2. Det är fullt normalt att tänka på böcker dygnet runt. Man kan också varva det med att tänka på stickning, virkning, pärlande, sömnad och sånt - bara för lite variation. 

3. Kan du läsa medan du lagar mat ska du definitivt göra det. Det går faktiskt utmärkt att läsa till en hel del matlagning. Särskilt bra går det med våfflor. Och långkok. Det är nästan att föredra. Då behöver man inte hålla på och pillra i maten så ofta, vilket är till förmån för läsningen. 

4. Det är okej att ha tvåsiffrigt antal olästa böcker hemma, kanske till och med tresiffrigt och ändå köpa nya.Jo, faktiskt.  Ja heltklart... Man kan aldrig få för många böcker!!!!

8. Det är sorgligt att vara kattallergiker, då en bokbloggare utan katt inte är riktigt, riktigt hel. Jag kompenserar kattbristen med en Vovve, en Kanin och stundtals även en Valp. Det går riktigt bra. Bara man kommer ihåg att flytta undan böckerna så att inte Valpen når dem.  Tur att jag har två små missar då ;)

9. Allt går att associera till böcker jag läst och det uppskattas dessutom mer av andra bokbloggare än av “vanliga” människor. Men det är ju sällan lönt att berätta sånt för vanliga människor..?

10. En bokhylla utan någon sorts sorteringstanke är kanske inte någon riktig bokhylla. Såklart. Det mest vågade jag sett är människan som sorterade böckerna i bokstavsordning efter inledningsmeningen. 

11. Det finns fler böcker att läsa än jag någonting fattat. Fler författare, fler genrer, fler förlag. Och det betyder inte att jag är dum. Bara att det finns så förfärligt lite timmar per dygn i förhållande till vad man egentligen behöver!

12. Böcker kan användas till mycket, dekoration, julprydnader osv. Fast då vill man inte att de där som skriker om bokmisshandel när man karvar lite i en bok, får ögonen på en. Det är lite jobbigt. 

14. Köpstopp är bra, men det finns alltid hållbara (?) ursäkter till att bryta det. Man kan alltid hänvisa till att man stödjer den lokala handeln. Att man faktiskt har bidragit till miljön, om man har köpt begagnat. Att det är allmänbildande att läsa. Att man hjälper till att försörja en författare och att man håller ett förlag under sina beskyddande vingar. 

15. Abibliofobi är en vanlig åkomma som ska tas på yttersta allvar. Det är vettigt att göra sitt yttersta för att hjälpa dessa människor. 

16. Det finns få andra krämpor som en ny bok inte kan bota. Enough said.

17. Läsa bör man, annars dör man. Sorgligt nog måste man ändå packa ihop förr eller senare. Men man kan tänka sig att hjärngympa är lite livsbefrämjande, kanske? 

19. Det är möjligt att den som läst flest böcker när han eller hon dör vinner. Det är väl inte så mycket att diskutera, eller? Det där med flest prylar när man dör, det är  förra århundradet. 

20. Listor är viktiga. Lista därför böcker du läst, inte läst, du kanske vill läsa, inte vill läsa, läser i badet, läser just nu, läser om en månad, har läst i somras, ska läsa när jag bli pensionär, aldrig kommer att läsa, vill köpa, inte borde köpa… Mentala listor duger lika bra för den lata.  Boktipset.se är en bra sida att göra listor på om man nu inte vill ha dem på flera ställen... 

Och så fyller jag på med lite egna erfarenheter: (En bok om dagens erfarenheter.)

* Trots att boknördar ger sken av att vara lite grann begravda i sina böcker och döva för omvärlden, har de ett kontaktbehov - vilket bland annat visar sig genom att de är flitiga deltagare i allehanda bytesprojekt över nätet. 

* Det är inte farligt att prova läsa något som man inte hade valt alldeles för egen maskin. Det kan till och med visa sig vara rätt bra. Helt klart jag har hittat många favorit författare av "misstag"

* Det är alldeles okej att behöva köpa en extra resväska när man ska hem från semestern, bara för att man har råkat handla alldeles för mycket böcker för att rymma dem i den lilla, smäckra man hade med sig hemifrån. 

* Det är också alldeles okej att tycka att resesällskapet är gnälligt då de vill lämna resortens bokhandel redan efter ett par timmar. 

* Att sova med boken under huvudkudden anses inte vara det minsta suspekt. 

* En rejäl balja te, lite choklad, en skön fåtölj, en mysig pläd och bra belysning - det är livsnödvändigheter för en boknörd.   Sedan överlever man allt... 

* Frågan om hundöron eller inte hundöron är en fråga av ungefär samma dignitet som mellanösternkonflikten.


Helt klart att inte allt stämmer på alla men visst nickar ni boknördar som läser detta i alla fall ett par gånger....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar