Besökare sedan 10 Maj 2010

susnet statistik Totalt.. Denna månad... Denna Vecka... I dag...

tisdag 27 december 2011

Agatha Christie - Gropen


Gropen (The Hollow) är en roman av Agatha Christie, utgiven 1946. Agatha Christies detektiv Hercule Poirot har huvudrollen.

PhotobucketDen charmerande och excentriska Lucy Angkatell har bjudit flera släktingar till huset Gropen ute på landsbygden - men bland gästerna finns även dr John Christow, som visar sig ha en affär med en av Lucys släktingar, skulptören Henrietta Savernake. En kväll dyker en av Johns gamla flammor upp - Veronica Craye. Hon bor i ett av två sommarhus i närheten. I det andra bor för tillfället detektiven Hercule Poirot. Nästa dag är Poirot bjuden till Gropen på lunch. Han anländer till en scen som ser märkvärdigt arrangerad ut. John Christows hustru Gerda står paralyserad vid sin döende mans kropp vid bassängkanten, med en revolver i handen. Lucy, Henrietta och Lucys kusin Edward (som är olyckligt kär i Henrietta) står runt omkring. Det ser ut att vara uppenbart att Gerda är mördaren, men då Henrietta tar revolvern ifrån Gerda fumlar hon (medvetet?) med den så att den faller ned i bassängen och blir oduglig som bevismaterial. Inget av vittnena säger sig ha sett vad som egentligen hände, och det tycks efter hand vara helt omöjligt att bygga ett fall mot någon.

Som vanligt skriver Agatha på ett sätt som gör det omöjligt att inte misstänka alla som finns med i boken. Och likaså blir man alltid lika förvånad vid upplösningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar