Besökare sedan 10 Maj 2010

susnet statistik Totalt.. Denna månad... Denna Vecka... I dag...

fredag 4 februari 2011

Anna Jansson - Främmande fågel

(Läste denna april 2009)

En helt underbar bok. Jag fastnade direkt och kunde inte sluta läsa. Det kommer att bli fler böcker av henne i min lista.
Främmande fågel är en deckarroman från 2006 av den svenska författarinnan Anna Jansson. Den handlar om hur fågelinfluensan kommer till Gotland. Myndigheterna är oförberedda, det finns inte tillräckligt med vaccin och paniken utbryter. Samtidigt försöker kriminalinspektör Maria Wern lösa mordet på en vitrysk man, som ingen tycks veta vem det är.
Maria Wern har nu skilt sig och flyttat till Gotland. Hon jobbar på polisstationen i Visby. Det är sommar och sonen befinner sig på fotbollsläger. En av kokerskorna på lägret insjuknar i någon influensaliknande sjukdom och dör hastigt. Hon har i sin tur smittats av sin granne som håller på med brevduvor som hobby. Grannen hittas död i sin säng och alla hans duvor ligger döda med benen i vädret i duvslaget. Fågelinfluensan har kommit till Gotland!
När epidemin är ett faktum, börjar jakten på att hitta ett verkningsfullt vaccin. Ett privat vårdbolag i staden visar sig ha stort intresse för sjukdomsförloppet och räknar med att göra sig en rejäl hacka på att sälja vaccin till desperata öbor. Läkemedelsindustrin underlättar inte heller för att stoppa smittspridningen. En smittskyddsläkare beslutar att hela fotbollslägret med barn och tränare ska hållas i karantän. Panik utbryter bland föräldrarna och polisen tillkallas för att upprätthålla ordningen i lägret. Maria Wern kastas mellan sin yrkesroll som polis där hon ska arbeta för att bevara ordningen under karantänen och sin roll som mamma till sonen som sitter isolerad.
2008 spelade TV 4 in en dramaserie Maria Wern - Främmande fågel, baserad på Anna Janssons bok. Under fyra avsnitt fick man följa Maria Wern (spelad av Eva Röse) och hennes kollegor under utredningen samt i privatlivet.
(Texten hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A4mmande_f%C3%A5gel)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar